въпадати

въпадати
ВЪПАДА|ТИ (80), Ю, ѤТЬ гл.
1. Попадать куда-л.:

рыба мнѡгоножицѩ. къ какому камени придеть. така плѡтью ˫авить(с). мнѡги рыбы в челюсти ѥи впа(д)ють. мнѩще камень. МПр XIV, 34; [саламандра] ес(с)тво има(т) излиха мокро и студено ˫ако и во все впадающи и впадши въ ѡгнь скачеть и играѥ(т) никако же врежаема. ГБ XIV, 152а; Слѣпець помилованъ вѣсть вести на цр(с)тво нб(с)ное. иже толчетьсѩ по стѣнамъ и въ ˫амы въпадаѥть то проводъ бываеть на нб(с)ныи въсходъ (ἐνολισθαίνων) Пч к. XIV, 25;

|| упасть куда-л.:

нападшимъ же на нѣ гражаномъ. мнозимъ впадахѹ в рѣкѹ. ЛИ ок. 1425, 258 (1229);

|| перен.:

ни бо всѩко желаниѥ добро ѿ б҃а въпадаѥть въ ср҃дце. (ἐμπίπτει) ПНЧ 1296, 56; въпадаемъ въ сѣти сотонины. (ἐμπίπτωμεν) ПНЧ XIV, 26в; Никто же чресъ дерзновениѥ да не впадаѥть да не влѣзеть в глубину злу. (περιπαρήτω τῷ... πτώματι) ФСт XIV, 124а; мал же и крато(к) сущіи здѣ живо(т). и с плотью спрѩжену см҃рть. и си˫а помышлѩ˫а не впадаеши в ровъ гордостныи. (οὐ βληθήση) ЖВИ XIV–XV, 126в.

2. Попадать под влияние:

Понѥже много рекъше по нѹжи. ли инако въпадаюштихъ чл҃вкъ бысть чресъ правило цр҃квьноѥ. (ἐπειγομένων) КЕ XII, 21а; мнози въ ѥресь впадають. ЗЦ к. XIV, 28а; не имѣюще же ѹма свѣршена въ ересь въпадають. и тако погыбають. СбСоф к. XIV, 111в.

3. Случаться, происходить:

дъвашьды лѣта съборъ да бываеть еп(с)помъ. и да истѩзають дрѹгъ дрѹга о ѹченихъ бл҃гочьсти˫а. и въпадаюшта˫а цр҃квьна˫а прѣкослови˫а да раздрѣшають. (ἐμπιπτούσας) КЕ XII, 16б; то же МПр XIV, 91.

4. Впадать в какое-л. состояние (обычно тяжелое, неприятное или осуждаемое):

Не скоро въ смѣхъ въпадати. соромѩживѹ быти (γίνεσθαι περὶ γέλωτα) Изб 1076, 102; то же ЗЦ к. XIV, 41г; и ти аще преидѹть лѣта множаиша не имѹть комкати како зане прісно впадати въ грѣхы. КН 1280, 528 об.; да не въпадають въ ѩзычьскы˫а посты. бывающее в то врѣмѩ. КР 1284, 343б; много сбереши зла в лѣность впада˫а. (εἰς ῥαθυμίαν ἐμπίπτων) ПНЧ 1296, 47 об.; иже въ многа прѣгрѣшені˫а въпадають како могѹть прощениѥ ѹлучити. ПрЛ XIII, 43в; аще кто мт(рь) не послушаеть. в бѣду впадаеть. ЛЛ 1377, 18 об. (995); пьрвыи ѥсть другъ пагубноѥ б҃атьствоѥго же ра(д) впадаѥмъ въ многы˫а грѣхы. Пр 1383, 41в; въ безбожны˫а хѹлы въпадаѥмъ ПНЧ XIV, 168; в противны˫а впадаху стр(с)ти. ГБ XIV, 16а; Мнози женъ дѣлѩ въпадають въ бѣдѹ. Мен. к. XIV, 187 об.; его же ра(д) чл҃вкъ тмами в бѣды впадае(т) (περιπίπτει κινδύνοις) ЖВИ XIV–XV, 55г;

прич. в роли с.:

О въпадающа˫а въ больша˫а женитвы лѣто ѹбо ˫авѣ заповѣданоѥ. (περὶ τῶν... περιπιπτόντων) КЕ XII, 85а;

въпадати въ словесабыть в состоянии сказать что л.:

Чюю же сѩ ѹбо вне времене и мѣры излазѩ. и не вѣдѣ како впадаю въ си словеса. (εἰς τούτους ἐμπίπτω τοὺς λόγους) ГБ XIV, 150б.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Полезное


Смотреть что такое "въпадати" в других словарях:

  • брань — (1) 1. Битва, сражение: Донъ ти, княже, кличетъ и зоветь князи на побѣду. Олговичи, храбрыи князи, доспѣли на брань. 32. Се убо отъ врага есть и вьсьде лихая ѣдь есть губителъна, ни одиною же си оружие погуби, да не нагъ обрящешися и на брани… …   Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

  • нескоръ — (3*) пр. Нескорый, медленный: и купно нескоръ. быти на су(д). ѿ писа(н)˫а наѹче(н) бы(х). (μὴ ταχύς) ГБ XIV, 211а; неско(р) буди в су(д). i въ ѿвѣ(т) осуже(н)˫а. (μὴ ταχύς) Там же, 211б; нескоро средн. в сост. сказ.: Нескоро въ смѣхъ въпадати… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • отъвѣщавати — ОТЪВѢЩАВА|ТИ (36), Ю, ѤТЬ гл. 1.Говорить в ответ, отвечать: Пьрвѣѥ даже не слышиши не отъвѣштѧваи. и не вълагаисѧ въ срѣдѹ б‹е›сѣды (μὴ ἀποκρίνου) Изб 1076, 147 об.; въпроше||нъ же бывъ ѿ б҃жествьнаго навъкрати˫а. ѡ сѹщихъ въ епитемии. мнихъже и… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»